torsdag 18 september 2014

Visste du det här om HLR?

Jag var på HLR-kurs idag. Den var så otroligt bra! Jonas var en superbra lärare och han gjorde mig stark och säker!

Visste du att du kan göra bara hjärtkompressioner om du verkligen inte vill blåsa in i någons mun? Naturligtvis ger det bättre effekt om du gör både och, men det finns syre i kroppen så därför funkar det ett tag om du absolut inte vill blåsa. Bättre med kompressioner för då syresätter du hjärtat och ger personen en chans att överleva.

Visste du att du gör dessa kompressioner för att hjärtat flimrar och du vill syresätta hjärtat så det fortsätter flimra och inte blir helt stilla och dött? Och naturligtvis för att syresätta kroppen och hjärnan.

Visste du att det enda som kan få hjärtat att slå igen när det flimrar är elektricitet? Du kan inte slå igång det!!!

Visste du att om du är osäker på om en människa har hjärtstopp så ska du göra HLR? Det enda hemska som kan hända är att personen vaknar till och ger dig en smocka för det är obehagligt. Du kan INTE göra så att hjärtat slutar slå eller hamnar i orytm.

Visste du att det är ingen fara om revbenen går sönder när du gör HLR? Det händer rätt ofta! Fortsätt bara ändå. Revbenen läker. Men fortsätter du inte kan personen dö.

Visste du att det är enkelt att använda Hjärtstartare (du vet en sån där defillibrator för allmänheten)? Följ de muntliga instruktionerna så går det inte göra fel. Den funkar bara om hjärtat är i flimmer. Så det går inte råka defillibrera någon som har ett hjärta dom slår.

Visste du att hjärtstartare finns uppsatta på en del affärer, gym etc? Så här ser symbolen ut:

Inga kommentarer: