måndag 4 augusti 2014

Sophies historia av Jojo Moyes

Man kan inte låta bli att sugas in i denna spännande och intressanta berättelse. Jojo Moyes kan det där med att berätta historier. Att fånga historiska händelser och väva ihop en berättelse om det. Jag tyckte mycket om den här berättelsen. Hur hon skildrade Sophies kamp och hur svårt det måste ha varit att göra motstånd. Hur komplexa människor är. Att saker inte är så enkla som de verkar.


Sophies historia handlar om två kvinnor. Den ena är Sophie som lever i Frankrike 1916 och tyskarna har invaderat. Hennes man konstnären har skickats iväg för att strida. Sophie och hennes syster driver ett värdshus. I värdshuset hänger ett porträtt av Sophie. En tysk befälhavare blir fascinerad av Sophies porträtt och av Sophie. Sophie vill stå emot tyskarna men tvingas ge tyskarna middag varje kväll.

Det handlar också om den nyblivna änkan Liv som lever 2006. I sin ägo har hon porträttet av Sophie, som hennes man köpt till henne. Men porträttet är eftersökt av konstnärens släktingar som vill ha tillbaka det värdefulla porträttet. Liv vägrar att ge tillbaka det. Konstnärens släktingar vill inte heller ge sig. De hävdar att den är ett krigsbyte.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Sophies historia
Originaltitel: The girl you left behind
Författare: Jojo Moyes
Antal sidor: 438
Förlag: Printz publishing
ISBN: 9789187343285
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

1 kommentar:

Lena sa...

Blir bara mer och mer sugen på att läsa Moyes böcker!