onsdag 14 maj 2014

Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

Påven Johanna är en fängslande bok. Jag läste den i bokcirkel med Millas hälsoblogg och Bara E-böcker. Jag blev riktigt förtjust i den. Jag fick samma upplevelsekänslor som när jag läste de älskade Kulla-Gulla böckerna. Jag gillar att hon är så smart. Jag gillar boken för att den är spännande, intressant och för att den väcker mycket tankar. T ex kring vad kvinnor får och inte får göra. Vad kvinnor har fått kämpa för att nå dit vi är idag och vad vi ändå har långt kvar.


Påven Johanna bygger på att det kan ha funnits en påve på 800-talet. Donna Woolfolk Cross har skrivit en berättelse där hon fantiserat kring denna eventuella påve. Det handlar om Johanna som lever i en familj med sin far, mor och två bröder. Johanna är smart och när äldsta sonen dör så får hon chansen, mot faderns vilja, att studera.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Påven Johanna
Originaltitel: Pope Joan
Författare: Donna Woolfolk Cross
Sidor: 436
Förlag: Månpocket
ISBN: 9789176436653
Utgiven: 2000
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

3 kommentarer:

Lena sa...

läste denna för några år sedan och tyckte att den var väldigt bra!

Lillemor sa...

Intressant att man kan ha så olika tankar om en bok, "Påven Johanna" står nämligen över min mentala lista över böcker jag skulle tipsa om enbart för att hitta någon jämlike att spy galla tillsammans med. Jag kanske helt misstolkat boken.

Pockethexan sa...

Kul att se att du har läst min absoluta favobok för den feminist ja e så är det sådan här böcker som verkligen bevisar varför vi behövs. Det e nämligen så att den e sann!!!
För om du googla om påven Johanna el. Joan som hon hette på eng. så har det funnits en sådan men hon raderades från alla påvliga dokument för att inte visa att de gjort ett misstag.
Jag däremot gjord nog ett misstag när jag rekommenderade den här boken för min katolska granne som i sin tur visade den för sina halvvuxna söner o nu har hon börjat vackla i sin tro efter ett par eldiga konversationer med sin katolska präst lika så sönerna som nu inte alls vill följa med till kyrkan.

Kramis från en Pockethexa som har varit dålig ett bra tag nu med som förhoppningsvis nu e tillbaks!

PS; du får gärna rekom. några events som jag kan gå på för jag tycker det har blivit en väldig torka i den branscchen.DS.
Ses?!