fredag 10 januari 2014

Hur ska vi få barn och ungdomar att läsa mer?

Hur ska vi få barn och ungdomar att läsa mer?

Det är det som sysselsätter mina tankar ofta, ofta.

Jag har inga färdiga lösningar på det, men att ge barn- och ungdomar chansen att läsa är nummer ett för mig. Det finns så mycket som konkurrerar med läsningen i dagens samhälle så där måste både skola och föräldrar hjälpa eleverna att skapa tid för sin läsning. Kanske är det en stund när de kommer hem från skolan. En stund före/efter maten. Innan de ska sova? Jag är övertygad om att en del av svaret på varför mina barn tycker om att läsa är för att de fått möjligheten att läsa.

Nummer två är att hjälpa barnen/ungdomarna att hitta böcker som de bara måste läsa och där är bibliotekarierna en guldgruva. Jag är så tacksam för alla dessa bibliotekarier där ute som kämpar med att hitta passande böcker för alla barn. Jag skulle vilja uppmana föräldrar att besöka biblioteken med sina barn. Pusha barnet att prata med bibliotekarien. Det kan behövas er hjälp för att han/hon ska göra det. Anta inte att bara för att ert barn lämnat lågstadieåldern så kan han/hon hitta böcker själva, för så är det INTE! Naturligtvis kan man också läsa bloggar och tidningar och se vad dessa rekommenderar för böcker! :) Om du har råd så låt barnet vara med i en bokklubb eller gå på second hand och köp böcker tillsammans. Bada ditt barn med böcker. För ska man börja tycka om att läsa gäller det att ha böcker kring sig. Gärna flera alternativ att välja mellan. Och det där med att äga böcker kan också locka barnet. Många barn är samlare.Nummer tre: prata om böcker med ert barn. Prata, prata, prata! Läs gärna boken som han/hon läser och prata om den. (Barn-och ungdomsböcker är verkligen väl att läsas även om man är vuxen!!!) Prata om det som du tycker är intressant/spännande/konstigt/underhållande med boken. Frågor som du får när du läser. Fråga efter ditt barns upplevelse? Vad tyckte han/hon? Upplevde han/hon också det så eller uppfattade han/hon det annorlunda? Fråga för att du är nyfiken på vad ditt barn tycker och tänker. För visst är vi nyfikna på vad våra barn tänker?

Nummer fyra: Läs högt för ditt barn! Och sluta inte för att ditt barn lär dig läsa! Sluta inte för att ditt barn fyller 10! Fortsätt upp i tonåren!!! Högläsning är ett sätt att komma in på sådana ämnen som kan vara svåra att annars börja diskutera på ett naturligt sätt. Det är också ett sätt att dela en upplevelse tillsammans och du kommer ditt barn närmare! Det är ett sätt för ditt barn att utvidga sitt ordförråd. Det är ett sätt att få ditt barn att uppskatta läsning mer. Om du känner att du faktiskt inte klarar av att läsa högt, så låna en ljudbok och sitt i soffan/sängen tillsammans med ditt barn och lyssna. Gärna så ni får kroppskontakt, för i alla åldrar är det viktigt med kroppskontakt för att må bra.Så börja redan idag när ni kommer hem! Vad kan vara ett bättre fredagsmys?

2 kommentarer:

Susanne Olars sa...

Underbara tips! Inte bara för att få barnen att läsa böcker, utan också för allt annat man får på köpet. Du nämner närheten, och vad kan vara bättre än att vara nära sitt barn/sin förälder? Som skolkurator sedan 10 år är det här ett budskap jag älskar varje ord av!

Susanne Olars sa...

Underbara tips! Inte bara för att få barnen att läsa böcker, utan också för allt annat man får på köpet. Du nämner närheten, och vad kan vara bättre än att vara nära sitt barn/sin förälder? Som skolkurator sedan 10 år är det här ett budskap jag älskar varje ord av!