söndag 17 november 2013

Samtal med Per Gustavsson

Jag hade turen att få samtala med Per Gustavsson på Bokmässan. Per Gustavsson har bland annat gjort boken Hur prinsessor gör när de tar semester? Vi pratade bland annat om hur viktiga barnböcker är och hur synd det är att de inte får de utrymme i medier som de förtjänar. Ännu mer så för bilderböcker.

Vi pratade också om hur svårt det är att som vuxen få tycka om bilderböcker. Speciellt inte om man är en man. Det kan till och med betraktas som suspekt. Det är ju synd kan jag tycka. Visst måste man väl få tycka om vilka böcker som helst? Inte måste man väl bara tycka om böcker som räknas som vuxenböcker om man är vuxen? Visst kan man få tycka om en bilderbok för att man själv tycker den är bra och nye bara för att den är bra för barn?

Jag älskar att läsa barnböcker och vissa bilderböcker tycker jag är helt geniala. Jag kan läsa dem hur många gånger som helst och jag hävdar bestämt att de författarna som skriver dessa bilderböcker och roar den vuxne med vissa bitar och barnet med andra, ja den författaren är fantastisk och mycket duktigare än många författare till vuxenböcker.

Per Gustavsson funderade en del med det där att dela in böcker efter åldrar. Det kan vara väldigt begränsande. Det kanske hindrar en del att läsa böckerna. Jag har också funderat över det. Ibland känns det som om det stjälper mer än hjälper.

Per Gustavsson är tillsammans med Mats Wänblad aktuell med en bok för barn om skilsmässor. Den heter Den stora smällen. Jag hann prata lite med Per Gustavsson om den och han sa att det var skönt att göra den för där behövde han inte vara så rolig.

Inga kommentarer: