tisdag 5 november 2013

Frågor och svar med Charlotte Rogan som skrivit boken Livbåten

Jag hade äran att få träffa den vänliga och tillmötesgående författaren Charlotte Rogan genom en inbjudan från Bookmark förlag. Charlotte Rogan har skrivit den hyllade boken Livbåten. Jag har inte läst hela boken än, men håller på med den för fullt.

På frågan om hon skriver på flera böcker samtidigt eller på en i taget svarar Charlotte Rogan att hon skriver helst på en bokidé i taget. Hon tycker det är svårt att gå "All in" på flera samtidigt. Det är svårt att investera sig i mer än en bok eftersom det tar så mycket av en.

Charlotte Rogan pratar en del om research och säger att hon har gjort research för boken som de flesta författare gör, men tycker det har varit på en lagom nivå. Hon har upplevt det så att hon läst böcker som hon annars inte skulle ha läst och det har hon tyckt om. Hon har t ex läst faktaböcker om Titanic. Hon säger att hon skulle inte klara att göra så där djup och krävande research. Att det skulle kännas för övermäktigt. Det är bra att det mesta av historien är något som utspelar sig i henne huvud och som inte kräver så mycket research. Hon berättar också att hon gör sin research under tiden hon skriver och när hon har skrivit klart så fyller hon i de luckor som hon upptäcker att texten har.

Hennes karaktärer är hennes vänner medan hon skriver och hon pratar med dem. Hon älskar alla sina karaktärer. Hon skulle aldrig kunna skriva om en karaktär som hon inte fascinerades av. Hon känner med det hon skriver, men det blir inte så känslosamt att hon sliter sitt hår.

Redigeringsarbetet kan hon arbeta med fler timmar än det kreativa skrivandet. Att skriva tar mer energi. Hon berättar om redigeringsarbetet att det t ex finns ord som hon upptäcker att hon använder alldeles för ofta och som hon måste plocka bort.

Charlotte Rogan tycker att hon är lycklig lottad som hela tiden har idéer som knackar på. När hon får en idé så är det bara en person och en händelse. Inte mer än så till att börja med. Charlotte Rogan berättar vidare att hon får sina bästa idéer under natten och därför alltid har penna och papper vid sängen. Skriver hon inte ner det, så glömmer hon bort det.

Charlotte Rogan pratar om att USA är bokcirklar väldigt stort och att det därför ofta finns readingguides med frågor som bokklubben kan prata kring. Hon har därför gjort det till sin bok. De första frågorna hon skrev fick hon skriva om eftersom förlaget inte tyckte det var enkla nog. Men Charlotte Rogan har i alla fall försökt att göra frågor som inte är alltför enkla utan som ska ger lite mer djupa diskussioner.

På frågan om hon visste slutet när hon började skriva boken svarar hon att hon inte visste det. Hon visste att det skulle vara en rättegång, men inte hur den skulle vara.

Hon har en ny bok på gång, men vill inte berätta om den. Hon är lite vidskeplig när det gäller att berätta om sina bokidéer och lägger till att det faktiskt har blivit så att hon lagt undan en bok som hon skrivit på för att hon hade berättat om den. Men visst är det nervöst att skriva på en ny bok. Hon vill ju uppfylla förväntningarna, men vet ju inte om hon kan. Men hon hoppas att hon kan.

Så pratar hon om oss bokläsare, vi amazing bookreaders. Att vi fulländar boken genom att fylla i luckor. Det är vi som gör boken till det den är.

Imorgon är Charlotte Rogan med i Malou Efter Tio på TV4 i morgon.


2 kommentarer:

Ylva sa...

Vad spännande att träffa en författare! Och vad trevligt när de gillar bokbloggare.

Boktokig sa...

Ja, det är väldigt trevligt när de uppskattar oss bokbloggare! :)