tisdag 17 september 2013

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Min mormor hälsar och säger förlåt orsakade att jag fick mycket mindre sömn än jag borde. Jag kunde bara inte låta bli att fortsätta läsa lite till och lite till. Det är en underbar berättelse om en liten flicka, hennes mormor och hennes grannar. Den är härligt rolig, men sorglig också. Jag tycker att det är fantastiskt hur mormors sagor hänger ihop med verkligheten i hyreshuset. Det är en sak du definitivt ska lägga märke till när du läser. Så blev jag riktigt förtjust i karaktärerna: Mormor, Elsa, Alf och de andra i huset. De är sådana underbara orginal! 

Jag älskar som sagt humor i boken, t ex när polisen ska ta sig in i en lägenhet för ta hand om en hund som finns där och som skäller och som kastar sig mot dörren. Polisen har med en schäferhund.

"Schäferhunden ser inte helt direkt ut att tycka det här med att försöka ta sig in till vad det nu är som försöker ta sig ut ur den där lägenheten är en så värst fenomenal idé."

Eller denna dialog lite senare i boken:

"Alf... har du gett worsen...kaffe?
-Ja, säger Alf och ser inte ut att förstå vad som rimligtvis skulle vara fel med det.
- Den är ett DJUR! Varför gav du den KAFFE? gapar Elsa."
---
"- Jag ville för fan inte vara oartig, säger han och nickar mot worsen och kaffet. "

Eller när mormor har brytit sig in på zoo med Elsa och polisen kommer och polisen sedan prata med mormor om detta.

- Om... alltså... nähä. Visst.  Om man ska hålla på och hänga upp sig på DETALJER så går det kanske inte skitbra. Det gör det väl kanske inte. Men allt var frid och fröjd tills ni började jaga mig.
- Du gjorde inbrott på en djurpark, påpekar polisen.
-Det var ett pyttelitet staket, framhärdar mormor.
- Det finns inga pyttesmå inbrott, säger polisen.
Mormor rycker på axlarna och gör en borstande rörelse över bordet som om hon tycker detta ändå ältats länge nog och nu är det faktiskt tid att vända blad.

Eller Elsas kommentar till en psykiatriker:
"- En miljon himla böcker och inte en enda Harry Potter. Och dig låter de laga folk som är trasiga i huvudet alltså? Sjuuukt, muttrar hon."

Min mormor hälsar och säger förlåt handlar om en 7-årig flicka vars mormor dör i cancer. Innan hon dör så får flickan, Elsa,  veta att hon ska få genomföra ett äventyr. Snart förstår Elsa att äventyret består av att hitta brev från mormor som hon ska lämna till olika personer. Breven innehåller mormors ursäkter till dessa människor, för det finns en hel del för mormor att be om ursäkt om.

Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Min mormor hälsar och säger förlåt
Författare: Fredrik Backman
Antal sidor: 447
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN: 9789137140551
Finns t ex hos: AdlibrisBokiaBokusCdon

2 kommentarer:

Carro sa...

Jag hade väldigt svårt för den där sagovärlden till en början men när jag insåg hur allt hängde ihop kändes den mer okej. Jag gillade Lennart med väntkaffet mest ;)

Ylva sa...

Jag är också imponerad av hur sagorna hänger ihop med huset.