torsdag 22 augusti 2013

Fjärde riket av Maria Nygren

Fjärde riket kan jag rekommendera av flera skäl. Dels är det en bok som väcker många tankar kring manipulering av människor. Dels är det en bok med intressanta karaktärsbeskrivningar. Dessutom är den spännande också, eftersom Maria Nygren är skicklig på att bygga upp sin berättelse. 

Fjärde riket handlar om Blenda, som är utanför och som tröttnat på att Hedvig är skolans drottning och kommer undan med allt. Blenda kommer på att hon ska använda Hitlers sätt för att få de andra att se Hedvig som hon är. För att få de andra att inte gilla Hedvig längre. Hon lyckas värva Penny och LSD till det hela. 

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Fjärde riket
Författare: Maria Nygren
Antal sidor: 393
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163875540
Finns t ex hos: AdlibrisBokiaBokusCdon

2 kommentarer:

Lena sa...

Låter som en bra bok!

Astrid, ej lärare sa...

Typisk tjejbok, vilket är lite synd, för boken har potential. Att framställa lärarkåren/vuxenvärlden så totalt inkompetent och ”frånvarande” tyder på författarens litterära brister; jag hoppas i alla fall inte att författaren lät sig inspireras av den allmänna skoldebatten. Hitlerjämförelsen är ett riktigt bra knep, men synd att författaren vill vara politiskt korrekt genom att låta Hitler-Blenda lämna skolan, när kontrahenten Hedvig nu är så mycket värre (och mer spännande som person). Men detta kan man prata om, såsom det är meningen med litteratur. Flopp eller succé – vi får se. Att det blir mer eller mindre försäljningssuccé är nog klart eftersom boken fått ganska bra vuxenrecentioner; det är ju främst vi vuxna som köper.