måndag 2 maj 2011

Dagens fundering: Bokmärken?

Jag använder sällan bokmärke. Jag lägger antingen boken uppslagen på ett bord, eller så använder jag omslaget som markör för var jag är. Andra gånger kan jag ta en pappersbit som bokmärke eller så memorerar jag vilken sida jag är på. Förr använde jag dock magnetiska bokmärken och tyckte det var bra. Men av någon anledning slutade jag med det. Trots att jag tyckte dett det var bra med dessa bokmärken.

Använder du bokmärken? Hur ser de i så fall ut? Om du inte använder bokmärken - hur gör du då?

17 kommentarer:

Fröken S sa...

Magnetiska bokmärken gillar jag. Jag har börjat samla lite på olika bokmärken. Det finns lite olika sorter och modeller. Senast i London bidde det ett magnetiskt bokmärke som det står Little miss shatterbox på.

boktagen sa...

Jag använder alltid ALLTID bokmärke. När jag ska börja på en ny bok så lägger jag alltid ett bokmärke i boken. Och så är jag lite larvig för vissa bokmärken använder jag till spänningsromaner och andra till t.ex. historiska =)
Allra bäst är om man har köpt en bok på en loppis och det ligger ett bokmärke i som någon har glömt. Det är en riktig lycka =)

enligt O sa...

Jag använder det som finns närmast till hands. Oftast läser jag dock böcker i mitt pocketfodral och där finns bokmärke. Är böckerna inbundna använder även jag omslaget. Gillar egentligen bokmärken, men lyckas aldrig hålla ordning på dem.

Gittan sa...

Jag använder bokmärken. Har ett antal små fina tryckta kort med kloka ord på som t.ex "Det finns en guldkant runt varje moln", "Man borde njuta av småglädjorna lite oftare". Lägger de lite överallt och tar ett när jag behöver.

mormor Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

jag försöker, vill inte förstöra böcker..

Boklusen sa...

Självklart använder jag bokmärken;)! Jag gillar fina bokmärken och gärna de magnetiska. De sitter liksom lite bättre:). Inga uppvikta böcker eller hundöron för min del!

Vargnatt sa...

Eftersom jag lånar mycket från biblioteket nu så brukar jag använda kvittot därifrån som bokmärke i de böckerna, så jag alltid vet vart jag har det och kan se när böckerna ska tillbaka :).

Annars brukar jag bara ta det som ligger närmast, kan vara ett kvitto, en pappersbit, ett foto, vad som helst egentligen.

bokstödet sa...

Jag använder små mini postitlappar som dels inte faller ur boken när den fraktas hit och dit och dels kan jag anteckna sidor och annat smått på dem. Mycket praktiskt.

mimmimarie sa...

Jag är en stor fan av magnetiska bokmärken. I brist på sådan brukar jag sätta gem och de kan man ju placera var som helst på boksidan.

franziengland sa...

Jag gillar inte att lägga boken uppslagen, det känns som om det inte är bra för boken. "Riktiga" bokmärken av alla slag har verkligen en förmåga att försvinna, vet inte varför, de hamnar väl på samma ställen som udda strumpor... Jag brukar ta den papperslapp som ligger närmast till hands.

Syster Värst sa...

Tidigare brukade jag alltid memorera sidnumret och det gör jag fortfarande när jag läser en bok lite mer intensivt, men när jag lägger ifrån mig boken en längre stund brukar jag använda bokmärke numera. Jag har ett par souvenirbokmärken, som jag använder mest, annars blir det någon papperslapp som ligger nära till hands: kvitto, inköpslista, kom-ihåg-lapp eller liknande.
När många skriver så positivt om de magnetiska bokmärkena blir jag sugen på att skaffa ett sådant - verkar praktiskt när man reser t.ex.!

Ango sa...

Jag har svårt för bokmärken. Jag tappar bara bort dem hela tiden. Om jag läser en pocketbok gör jag hundöron (bara i mina egna böcker, aldrig lånade, dock). LÄser jag en inbunden bok viker jag in skyddsomslaget där jag läser. Finns det inget skyddsomslag lägger jag första bästa pappersbit som bokmärke.

Västmanländskan sa...

Har flera fina bokmärken, men har dålig koll på dem. Jag brukar ta någon papperslapp som finns till hands. På senare år har jag även börjat vika hundöron i pocketböcker (naturligtvis bara mina egna), men skulle aldrig göra det i inbundna böcker. Jag lämnar böcker uppslagna, men det funkar dåligt med en snart treårig liten tjej hemma. Jag har inget sifferminne, så när hon slår igen boken har jag svårt att hitta sidan igen.

Astrid sa...

För mig blir det för det mesta, vad som finns närmast till hands. Det kan vara ett kvitto, ett post it eller som nu, i den jag läser för närvarande, ett långt vykort av en söt katt som jag fått av mina barnbarn.

Linnea sa...

Jag har ett fint bokmärke i silver! Utöver den använder jag pappersbokmärken. Jag tycker det blir rörigt att ha böckerna uppslagna och det är lätt hänt att de blir ihopslagna och sedan har man ingen aning om var man var..

Bea sa...

Jag blir galen på sambon när han viker upp boken och låter den ligga utan bokmärke! På sista resan köpte jag ett Harry Potter och ett Star Wars bokmärke till oss, de är superfina, men han förlägger jämt sitt. Grmpf. :)

Boktokig sa...

Vad intressant att läsa om hur ni allihop gör!!!