fredag 15 april 2011

Speltips: Boggle

När jag träffade min man introducerades jag till spelet Boggle. Jag hade varket sett eller spelat det tidigare. Men oj, vad kul det var. Och oj vad vi har spelat det.

Det ligger flera bokstavstärningar i en liten box/låda med genomskinligt lock. man skakar på lådan och sätter sedan en timer. Under en viss tid ska alla spelarna samtidigt försöka göra så många ord som möjligt med bokstäverna och skriva ner dessa ord. Ord får bildas genom att starta på en bokstav och använda närliggande bokstäver, rakt eller diagonalt. Man får använda varje bokstav högst en gång i varje ord och orden måste vara minst tre bokstäver långa. När tiden är slut så ska man läsa upp orden. De ord som är lika stryker man och sedan får man poäng för sina unika ord.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Namn: Boggle
Konstruktör:  Bill Cooke, Alan Turoff
Antal spelare: 1-8
Ålder: Från ca 8 år
Speltid: ca 10 min
Tillverkare: Parker Brothers, Alga (brio)
Publiceringsår: 1972
Kategori: Ord, Familjespel

5 kommentarer:

Lotta sa...

Å vad roligt! Jag lekte ofta den leken som barn, att en vuxen fick skriva ett långt ord och sedan gjorde jag nya ord av det. Jättekul!

Boktokig sa...

Lotta: Spelade spelet igår igen. Det är sååå kul! Det är kul att komma på ord!

Ingrid sa...

Så kul! Jag älskade också detta redan som barn, antagligen för att jag var hyfsat bra på det :) . Det är så intressant att se hur spelföretagen lyckats göra klassiska spel för försäljning. Det ÄR ju lätt att göra som Lotta skriver, men ändå gillar man tärningsboxen. På samma sätt som Rappakalja går att göra genom att slå upp ett uppslagsverk och peka på dett ord.

Boktokig sa...

Ingrid: Ja, de är smarta spelföretagen. Visst vill man ha det förpackat och klart. Det är nog latheten som spelar in. Man slipper tänka och ordna själv. Det är redan klart!

Anonym sa...

Hej! Kul att veta att Boggle existerar i Sverige! Vet du var man kan köpa den? Tack!

Victoria