måndag 18 april 2011

Dagens fundering: Hur länge får man låna?

I och med bokpratet igår kom jag att tänka på när jag och min kompis Maria som barn brukade låna varandra böcker (bland annat Anne på Grönkulla). Vi var otroligt noga med att alltid lämna tillbaka böckerna efter bara en kort tid. Jag tror att vi högst lånade böckerna en vecka.

Numera lånar jag också ut böcker, men då är det över betydligt längre tid. Jag bryr mig inte om hur länge det tar innan jag får tillbaka böckerna, eftersom jag alltid redan läst boken som jag lånar ut. Om det är en bok som jag tror att jag behöver så lånar jag inte ut den.

Men jag undrar vad ni har för tankar kring att lånetid. När man lånat en bok av en vän, hur länge är det okej att man behåller boken? Finns det några oskrivna regler kring detta? Finns det någon tidsrymd som inte är okej? Då ni skulle säga att det absolut är för länge om man lånat längre än så?

12 kommentarer:

Joanna sa...

Kluvet - jag lånar gärna ut böcker, DVD-boxar osv men inte i all oändlighet. Samtidigt har jag ju faktiskt läst/sett redan och behöver dem inte... Jag tycker nog att någon månad är OK, sedan kan man ursäkta sig lite och kanske låna en månad till. Max.

bokstödet sa...

Jag är väldigt ordentlig med att lämna tillbaka lånade böcker och lämnar tillbaka dem så fort jag läst ut dem, lite beroende på när man träffar personen ifråga. Lånade böcker förvarar jag på en speciell plats hemma så att de inte blandas med mina egna. Och du?

Hanneles bokparadis sa...

Jag lånar inte ut mina böcker längre, jag har ett referensbibliotek hemma :) Jag gillar inte hundöron och lösblad, när/om böckerna kommer tillbaka. Men ibland kan jag ge bort nån bok...

Boktokig sa...

Joanna: Ja, i all oändlighet - då blir det ju mer som att man gett bort boken. :)

bokstödet: Jag brukar också försöka lämna tillbaka lånade böcker så snart jag kan.

Hanneles bokparadis: De böcker som jag är extra rädd om brukar jag inte låna ut.

boktagen sa...

Jag skrev faktiskt ett inlägg som knyter an till detta.
http://boktagen.blogspot.com/2011/01/att-lana-ut-eller-inte-lana-ut.html

Anonym sa...

Jag har slutat låna ut böcker. Jag har dem ju för att jag vill äga dem och ha dem kvar. Lånar man ut dem så försvinner de. Det har hänt allt för ofta nu. Känns inte boken viktig så ger jag bort den istället.

Däremot lånar jag ofrivilligt böcker av andra eftersom de liksom inte hajjar att jag inte behöver låna utan skaffar det jag tycker är intressant själv. Det är ju snällt och så, men oftast läser jag dem inte, behåller dem för länge och kommer sent omsider ihåg att lämna tillbaka dem. Dock aldrig någon risk att jag tappar bort dem eftersom de ligger snyggt i en hög med de andra låneböckerna. Utbölingar i min fina bokhylla. ;)

Gittan sa...

Jag lånar gärna ut och räknar med att jag får dem tillbaka, när är inte så viktigt. Jag har lånat ut en bok som jag aldrig fick tillbaka "Värddjuret" när jag påminde boklånaren fick jag till svar att hon aldrig lånat just den - där blir det inga fler utlån. Pocketböcker delar jag gärna med mig.

Johanna Renling sa...

Jag brukar inte ha nån tidsram egentligen.
Det värsta är bara att mina utlånade böcker försvinner ut i tomma intet.

Dom lånas, glöms bort, och sen får man aldrig tillbaka dom :( Det är lite jobbigt.

och sen klarar jag inte av hundöron eller brutna ryggar på mina pocketböcker. Så jag brukar bara låna ut till dom jag vet sköter böckerna. Iaf dom jag är rädd om. T.o.m. min fästman får ofta höra "läs böckerna FÖRSIKTIGT. Så HÄR ska du läsa" visar hur man inte bryter ryggen....hmmm =)

ingrid sa...

Jag lånar inte ut böcker jag är rädd om. Annars instämmer jag precis i det Gittan skriver. Jag lånar ut och räknar med att få tillbaka, hur lång tid det tar gör inte så mycket, då jag vet att jag är rätt långsam själv :) . Jag är däremot väldigt noga med att lämna tillbaka även om det tar tid. Frågar också ibland och försöker "läsa mellan raderna" om jag har lånat boken för länge. Någon gång har jag blivit av med en bok, men det känns helt ok. Innerst inne vet jag ju att jag inte blir lyckigare av att ha eller inte ha den boken i hyllan, men lite irriterar det ändå, ha ha.

Boktokig sa...

boktagen: Vad kul! Ska genast läsa det!

feuerzeug: De böcker som jag lånar ut skulle jag också kunna ge bort! Fast det är kul att låta fler vänner läsa dem.

Johanna: hahaha... Så var jag också förrut. Fast de jag lånar ut till är försiktiga med böcker så jag behöver inte ha skola med dem! :)

Gittan: Vad tråkigt att hon inte ville erkänna att hon lånat den eller att hon hade så dåligt minne.

ingrid: Det finns en bok som det verkligen irriterar mig att jag inte fått tillbaka och det är en bok som jag verkligen hade behövt ha. Det var en lärarbok som jag lånade ut till en vikarie och aldrig fick tillbaka. Men man lär sig av sina misstag! De böcker som jag nu lånar ut blir jag inte ledsen över om jag inte får tillbaka dem.

franziengland sa...

Jag förstår dig verkligen. Jag har blivit av med någon bok och någon film som jag saknar och har lärt mig av det. Trist att behöva bli besviken!

Markus sa...

Jag lånade ut min Brott och Straff till en kompis. Sedan gick månaderna och när jag själv ville läsa den kom jag inte längre ihåg vem som lånat den.

Nu har jag gjort en iPhone-app som hjälper mig att hålla reda på vem som lånar mina böcker. Om någon är intresserad finns den gratis här:

http://itunes.apple.com/se/app/id428750350?mt=8