onsdag 27 april 2011

Dagens fundering: Första meningen

Ibland har en bok en första-mening som gör att man fastnar totalt. Man kan bara inte låta bli att läsa resten. Det är fantastiskt hur en del författare får till det. En del första-meningar är spännande och man vill fortsätta läsa för att veta hur det går. En del meningar väcker frågor. Andra meningar är så vackra att man bara vill dö. Så finns det meningar som man tycker fångar en känsla eller något så bra. Eller meningar som man bara genuint tycker om av någon anledning.

"Jag längtar till domedagen när intrigerna i våra liv prydligt kommer att knytas samman och alla gåtor får sin förklaring och vi förstår hur det hela hänger ihop." Ur boken auto da fay av Fay Weldon

"JAG GICK INTE på Alices begravning" ur boken Sanningen om Alice av Rebecca James

"Jag heter India Opal Buloni, och förra sommaren skickade min pappa, predikanten, mig till affären för att köpa ett paket makaroner med ost, lite vitt ris och två tomater, och jag kom tillbaka med en hund." ur boken Tack vare Winn-Dixie av Kate DiCamillo

Har du varit med om det? Har du någon första mening som fångat dig? Varför fångade den dig? Kommer du till och med ihåg vilken bok och vilken mening?

7 kommentarer:

Ariel sa...

"I have a meanness inside me, real as an organ." Dark Places, Gillian Flynn.

Kanske lite fusk för det är ju bara två månader sen jag läste den men det är en stark mening som nog kommer att sitta en stund.

Vicky sa...

Jag läste av en slump inledningsorden i Edith Whartons klassiker The Age of Innocence nyligen och bestämde mig genast för att läsa boken:

On a January evening of the early seventies, Christine Nilsson was singing in Faust at the Academy of Music in New York.

Christina Nilsson var nämligen en operasångerska från mina hembygder:
http://bockeretc.blogspot.com/2011/03/nar-lokalhistorien-moter.html

Anonym sa...

Jag är en sån som bara älskar första meningen eller första stycket i böcker. Det bästa är när nyfikenheten väcks redan då och man känner att det här är en bok som jag inte kommer att kunna lägga ifrån mig.

Boktokig sa...

Ariel: Den meningen lockar verkligen! Fusk är det inte. Det kan ju vara en bok som man läste nyss också.

Vicky: Då förstår jag att du blev lockad att läsa den boken!

cantsleepmustread: Visst är det härligt!

Hanna sa...

Jag gick omkring med första meningen till min bok hur länge som helst. För mig hade det aldrig kunnat börja på något annat sätt än såhär: "Han har en sko på huvudet." :)

Boktokig sa...

Hanna: Spännande början!

franziengland sa...

Nej, jag kommer aldrig ihåg sådant. Känner mig helt okultiverad. Kommer kanske ihåg en inledning en vecka och sedan är den borta. Kan bara början på Hemsöborna och det är väl för att man hört andra säga den så ofta :) .