onsdag 16 mars 2011

Dagens fundering : Vad betyder väl en titel?

Jag älskar titlar på böcker... när de är bra vill säga. En titel betyder mycket för att man ska plocka upp en okänd bok. En bok som bara t ex heter "Dagen" ger mig ingen känsla, men en bok som "Jag går genom det frusna gräset" är en helt annan sak. Först stannar jag upp och njuter av titeln eller funderar över den och efter det blir jag definitivt sugen på att läsa boken. De andra sagornas bok, Den skräckslagne stekelsamlaren och Om jag stannar är titlar på böcker som fått mig lässugen i år.

Vad är dina tankar kring titlar och läsning? Vilken titel har fått dig lässugen i år eller tidigare?

8 kommentarer:

franziengland sa...

O ja, bokens titel är väldigt viktig, speciellt i kombination med framsidans utseende. Det är ju en viktig helhet tillsammans, en titel står inte helt för sig själv och funkar bättre eller sämre i kombination med illustrationen.
Jag gillar inte långa boktitlar, men onekligen kan de ibland utmärka sig och ha förmågan att fånga mitt intresse.

boktagen sa...

Boktiteln är verkligen enormt viktig! Ibland kan en titel på bara ett ord locka mig. Jag vill veta mer.
En titel som jag drogs till direkt var "Slutet på Mr Y". Låter så spännande. Vem är Mr Y och vad är det som tar slut?

Västmanländskan sa...

Det är väl härligt med lockande boktitlar. I min (numera avsomnade) bokcirkel hade vi en gång temat "långa och krångliga titlar". Då läste vi bl.a. "Jag smyger förbi en yxa", "Vid floden Piedra satte jag mig ner och grät" och "Hon går genom tavlan, ut ur bilden".

En annan titel som jag verkligen tycker om är "Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket".

EvaB sa...

Oh ja,visst är en titeln viktig! "En guppy till kvällsmat" är en sådan och boken "Marshmallows till frukost" valde jag just för titeln. Fjorårets populära "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" är också exempel på titel som tilltalar mig.

Annika sa...

Som vanligt är jag precis som kärringen mot strömmen. Titeln intresserar mig inte särskilt mycket utan den är mer eller mindre bara en "symbol" för om jag har läst en bok eller inte. Däremot läser jag baksidestexten med stort intresse.

Den enda gången jag egentligen verkligen lägger märke till titeln är om jag inte har en susning om varför författaren och/eller översättaren har valt en titel som absolut inte har någonting med själva intrigen att göra.

Det bästa exemplet jag kommer på nu är Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen vars titel fortfarande förbryllar mig.

Syster Värst sa...

Ibland är det titeln som får mig att stanna till och läsa mer om boken, som t.ex. "Boktjuven" och "Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap".

Eli sa...

Jag tycker också titeln är väldigt viktig, det är det som fångar mig först (tillsammans med omslaget). Den senaste boken jag minns att jag läste för att titeln fångade mig var Skymningsinferno. Väldigt vacker titel. Sedan kan det ju gå åt andra hållet också, precis som du säger skulle en bok som heter "Dagen" inte intressera mig alls. Överambitiösa titlar ryggar jag också tillbaka ifrån, jag tycker Schulmans senaste bok absoluta hamnar under den kategorin. Den hade gjort sig mycket bättre om den bara hetat "Att vara med henne", exempelvis.

Boktokig sa...

franziengland: Jag håller med om att en framsida tillsammans med bokens titel kan bli ännu effektivare i att fånga mig. Men jag har också läst böcker där jag inte tyckt om framsidan, men jag har gillat titeln.

boktagen: Nu blev jag också jättelockad av den titeln. Vilken tur att jag faktiskt klickat hem den redan.

Västmanländskan: Vilket roligt tema. Jag kanske tar och knycker det temat till vår bokcirkel!
var Jag smyger förbi med en yxa bra? Den titeln gjorde mig jättenyfiken!Eva B; Jag gillar också mycket titeln; "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Annika: Det är härligt att man är så olika!

Syster Värst: Visst är det underbart när det blir så!

Eli: Skymningsinferno är en vacker titel. jag håller med dig!. Bra förslag med: "Att vara med henne".