måndag 21 mars 2011

Dagens fundering: Noveller

Jag känner mer och mer hur intressant det är med noveller. Jag upptäcker att jag har börjat att läsa fler och fler noveller också. Vad är det då som fångar mig så med noveller? Jo, det är att de är kärnfulla och att det ofta är en sorts knorr i dem. Dssutom passar de passat bra när man inte har så gott om lästid!

Läser du noveller? Vad tycker du om/ogillar du med noveller?

8 kommentarer:

bokstödet sa...

Jag är ingen novelläsare. Jag gillar att fördjupa mig i en historia. Jag behöver dessutom en fartsträcka innan jag kommer in i boken. Jag har läst Alice Munroe och hon skriver verkligen bra noveller, måste jag hålla med om.

Anonym sa...

Jag läser alldeles för lite noveller. Vilket har visat straffa sig nu, när jag den här veckan måste skriva en novell. Så summan av kardemumman är kanske helt enkelt att jag borde läsa fler...

Karin sa...

Jag gillar noveller! Senast var det nog en novellsamling av Ajvide. Den första jag älskade var Björg Viks "En handfull längtan" men det var nog 25-30 år sen jag läste den. Står på hyllan; skulle vara spännande att läsa om faktiskt!

Boktokig sa...

bokstödet: Men vad roligt att du ändå gillar Munroes noveller, fastän du egentligen inte är någon novelläsare.

tidningssida: Du får snabbläsa lite noveller då! :)

Karin: Vad kul att höra vilken som var din första. Min första var faktiskt Stephen Kings bok Den förskräckliga apan. Jag läste den på högstadiet och jag kommer ihåg att jag tyckte mycket om den!

Västmanländskan sa...

Jag har lite svårt för noveller (men läser en novellsamling just nu), mest för att jag läser lite för snabbt. Då blir det svårt med noveller för de funkar ju inte som kapitel i en bok, men min hjärna letar efter sambandet ändå. När jag pendlade med tåg funkade det bra med noveller för då hann jag bara läsa en novell (nu pendlar jag med buss och då kan jag tyvärr inte läsa alls).

franziengland sa...

Jag gillar noveller, men läser (som många andra ser jag) alldeles för få. De får nog inte den uppmärksamhet de förtjänar!

Syster Värst sa...

Jag gillar också noveller. Senaste novellsamlingen jag läste är nog Alice Munros "Kärlek vänskap hat". Av någon underlig anledning har jag fått för mig att det är svårare att skriva noveller, eftersom man måste kunna realisera sin berättelseidé i ett mindre format, men ändå lyckas med träffande beskrivningar av personer och miljö, samt få till någon typ av knorr i slutet...

Boktokig sa...

Västmanländskan: Vad läser du för novellsamling?

franziengland: Nej, tyvärr får de inte det.

Syster Värst: Det tror jag med!