onsdag 5 januari 2011

Dagens fundering - Manliga vs kvinnliga författare

Jag brukar inte fundera på om jag ska läsa manliga eller kvinnliga författare. Jag menar, jag väljer inte medvetet en bok på grund av att den har en kvinnlig eller en manlig författare. Mina val brukar bero på andra saker. Men ändå har jag likväl läst fler kvinnliga än manliga författare. Man kan ju undra vad detta beror på. Väljer jag omedvetet kvinnliga författare, eftersom de skriver böcker som tilltalar mig mer? Skriver kvinnliga författare böcker som passar mig bättre? Nja, jag tror inte det. Jag tror nog att det är slumpen som gör så att det blir som det blir.

Hur gör du? Väljer du medvetet kvinnliga/manliga författare?

7 kommentarer:

Linnea sa...

Jag väljer inte heller efter kön, men för mig har det också blivit fler kvinnliga författare än manliga de senaste åren. Och inte vet jag varför det blir så... Kan det kanske finnas fler kvinnliga författare än manliga, rent av? Förmodligen inte! Men lustigt är det.

Anonym sa...

Jag väljer inte heller medvetet efter kön, men i sammanställningen över 2010 visade det sig att det var en klar övervikt av kvinnliga författare... Jag väljer ofta bok efter baksidetexten, men även omslaget påverkar (helt galet, men så är det) - kanske lyckas de kvinnliga författarnas förläggare bättre där vad gäller att locka mig...

Boklusen sa...

Jag väljer inte böcker medvetet efter kön, men läser precis som du fler böcker av kvinnliga författare. Kanske har de skrivit böcker som ofta lockar mig mer?

franziengland sa...

Nej, jag väljer absolut inte heller efter kön. Jag har inte vetat hur fördelningen ser ut, men nu när jag tittar efter vad jag har läst är det en liten övervikt på kvinnliga författare, men inte stor faktiskt.
Däremot är jag noga med att barnen ska läsa böcker med både tjejer och killar som huvudpersoner. Jag vill att de ska kunna identifiera sig och spegla sig i såväl killar som tjejer, i alla fall en bit upp i åldrarna. Tycker många av barnens kompisar lätt hamnar i ett fack och bara läser "tjej"- eller "kill"-böcker, så jag har medvetet försökt hålla ett öga på det.

a-lo sa...

inte alls medvetet, men som de andra här läser jag överlag fler böcker av kvinnliga författare, fast 2010 var det faktiskt exakt 50-50.

Säkert beror den generella övervikten på att jag gillar att läsa en och annan chick lit emellanåt, och deckare skrivna av kvinnor.

Boktokig sa...

Intressant att det var fler än mig som läser fler kvinnliga än manliga författare. Det här måste jag fundera mer på. ;)

Millas Hälsoblogg sa...

Intressant fråga. Jag läser nog mest från kvinnliga författare fast omedvetet. Under 2010 tror jag att jag har läst från lika många kvinnliga som manliga författare.