söndag 9 januari 2011

Dagens fundering - Brukar ni?

När jag läser en skönlitterär bok och någon i boken läser en bok, vars titel omnämns, så måste jag bara kolla upp om den titeln finns i verkligheten. Speciellt om den person älskar den boken. Och det säger väl allt om vilken boknörd jag är, men det är ju bara så att jag blir ju så fruktansvärt nyfiken.

Precis det var jag med om när jag läste boken Nattfjäril. I den boken läser huvudpersonen en bok och efter att ha googlat så upptäckte jag att den boken finns i verkligheten. Hur häftigt är inte det? Jag blev plöstligt jättesugen på att läsa den. Jag kan berätta att jag efter lite letande hittade boken också. Jag hittade även information om att den räknas till en av de 50 bästa diktsamlingarna, enligt svenska experter. Så upptäckte jag att jag hade ju läst en dikt av författaren förrut och det kanske var därför namnet kändes bekant.
Hur gör ni när ni läser en bok där någon läser en bok?

9 kommentarer:

BokMamma sa...

Jag blir också väldigt nyfiken om någon i en bok läser en bok. Det var tex så jag upptäckte "Den hemliga historien".

Karin sa...

Jag följer nästan aldrig upp fakta när jag läser en bok, men jag blir väldigt glad när jag känner igen någon bok/musik/film/gata som berättarjaget refererar till. Men ibland blir jag sugen att följa upp; helst när jag läser det du nu skrivit!

Förresten, för ett tag sen frågade du om jag gillade uppläsaren av Igelkottens Elegans - det gjorde jag! För mig är uppläsaren superviktig; t ex köper jag nästan vad som helst som Katarina Everlöf läst in för hon läser sååååå bra! Författaruppläsningar tycker jag ofta är mediokra.

Hanneles bok-paradis sa...

jag går jätteofta från en bok till annan..

evalinn sa...

Jag vet inte om jag gjort det någon gång, men jag minns att när jag läste Karolina Ramqvists "Flickvännen" så var jag jätteglad att jag nyligen sett "Goodfellas" (filmen, men det hade väl funkat lika bra med boken) eftersom den refererar till den.

My Myself and I sa...

Nopp, jag kollar inte upp.

franziengland sa...

Jo, jag kollar rätt ofta upp också. Det är ju så lätt nuförtiden när internet finns, förr 100 år sedan var det ju en annan sak :) .

Lisa H sa...

För det mesta känner jag till titlarna som omnämns i böckerna jag läser. Ibland kollar jag upp de jag inte känner igen, men oftast inte - jag är alltför upptagen med att läsa vidare i boken jag läser :D

Men ja, visst är det kul att läsa om böcker i böcker! Jättekul!

Västmanländskan sa...

Vill gärna kolla upp!

Boktokig sa...

evalinn: Ja, håller med om att man blir glad när man läser en bok och så dyker det upp en annan bok som man redan har läst eller en film som man har sett.

Bokmamma: Vad intressant att höra att du också blir nyfiken! Det är spännande när man upptäcker böcker på det sättet!

Karin: Vad roligt att höra!

LisaH: Håller med!

My Myself and I: Ok. :)

Västmanländskan: Vad roligt!

franziengland: Ja, internet är bra! Innan dess var det ganska mycket jobb att ta fram fakta.

Hanneles bok-paradis: Vad spännande att det är så för dig!