fredag 10 december 2010

Dagens fundering - Smöriga böcker i juletid?

Jag har upptäckt att jag helt plötsligt upptäckt att jag bara vill läsa mysböcker. En av mina läsare (franziengland) har också tänkt på det och tycker att det är mycket lättare att läsa smöriga böcker i december än i juni. Jag undrar varför det är så? För så är det helt klart med mig! Jag fullkomligt längtar efter att sjunka ner i soffan och läsa en mysig bok, som gärna får utspela sig i juletid eller åtminstone vintertid. Men inte längtar jag lika mycket sommartid efter att läsa en sommarbok. Är det mörkret som gör detta? Eller är det att julen förknippas med mys? Eller är det att man är tröttare den här tidpunkten på året och behöver något mjukare? Vad tror ni? Och ni kanske inte alls håller med mig. Så berätta - tycker ni mer om smöriga böcker i juletid än annans?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inte tänkt på det, men det är nog så. På sommaren klarar man av hårdkokta deckare, men på vintern läser jag ofta om ungdomsfavoriter och myser med chicklitt. Det är nog mörkret som kräver lite andra saker än somriga ljusa dagar.

My Myself and I sa...

Smörig böcker är som tända stearinljus, glögg och knastrande brasa. De hör ihop!

Ylva sa...

Jag tror jag gör tvärtom, att jag läser lätt på sommaren, dels för att jag har sommarlov från biblioteket, dels för att jag inte kan koncentrera mig så bra på läsning när jag ligger och solar på vår brygga.

Boklusen sa...

Jag tror att det här är en tid då vi är väldigt trötta. Vi vill sitta i soffan framför en brasa och bara läsa lättsam mysig litteratur. Så är det för mig just nu i allafall! Synd bara att det inte verkar finnas så många böcker som handlar om julen!

klok som en bok sa...

Mysböcker vill jag ha när jag är på sådant humör, har inte så mycket med julen att göra. Däremot vill jag att årstiden ska stämma, läste nyligen Paganinikontraktet och där var det sommar och varmt. Blev väldigt konstigt flera gånger, jag undrade hur de kunde bada utan att frysa ihjäl!? Precis som jag inte kunde få in i min hjärna att det var sommar i boken när det var snö utanför fönstret:-)

Lisa H sa...

Jag tror som Boklusen att vi gärna väljer "smöriga" eller lätta böcker i dessa tider när vi har mycket annat att också tänka så - som julskinka, gran, julklappar etc etc.

franziengland sa...

Oj, vad mycket spännande läsning jag missat här på din blogg då jag varit i Hamburg över helgen... Ja, jag tror att olika böcker passar mig bättre vid olika tillfällen, men generellt så är det ju blandningen som är det roliga. Jag skulle tycka det var väldigt tråkigt att bara läsa samma typ av böcker hela tiden. Som faktiskt barn/ungdomar ofta gör. Antingen är det bara vampyrböcker som gäller, eller hästböcker, eller Mangaböcker... Efter några deckare behöver jag verkligen en bra roman med spännande levnadsöden och sedan någon biografi, därefter kanske någon självutvecklande bok.