söndag 19 december 2010

Dagens fundering - Hur gör man om man bara läst en bit av boken?

Jag läser ju massor med böcker. Nästan alltid läser jag hela böckerna, men ibland stöter jag på en bok som jag bara inte kan förmå mig läsa klart. Ibland klarar jag bara att läsa en bit av boken. Så blev det den här veckan med en bok. Frågan är då: Kan man ändå skriva om boken i sin blogg? Kan man recensera en bok om man inte läst hela boken? Är det okej om man tydligt anger att man inte läst hela boken?

Den här bloggen är ju samtidigt min läsdagbok och i en läsdagbok skriver man ju om alla böcker, oavsett om man läst dem klart eller inte.

Vad tycker ni? Hur gör ni? Hur tänker ni?

10 kommentarer:

Karin sa...

Jag gör själv likadant; ger upp någon gång. Det gjorde jag aldrig förr men nu tycker jag att livet är för kort för att slösa tid på trista böcker. Men nej, jag tycker faktiskt inte att jag har rätt att recensera en bok som jag inte läst ut! Det HAR ju hänt att klimax kommer på slutet och allt det där meningslösa får sitt svar... Men DU får förstås gärna recensera även bara halvlästa böcker om du vill :-)

Bokbrus sa...

Självklart kan man blogga om en bok man inte läst färdigt. Det viktiga är väl att man är tydlig med det och gärna förklarar varför man avbrutit läsningen.

Men jag skulle kanske inte kalla det recension utan kommentar om boken. Men det är jag det :-)

...med näsan i en bok... sa...

Jag tänker så här...att recensera en bok som man inte läst i sin helhet är ju svårt och ganska orättvist mot författaren. Däremot så kan man ju skriva om den, varför man inte läst hela och vad man tyckte om det lilla man läste.

klok som en bok sa...

Jag ha ibland bloggat om boken och skrivit att jag inte läst ut den, och varför. Men ibland struntar jag i det helt, beror på vad det är för bok, hur långt jag har hunnit i den. I perioder släpar jag hem mängder med böcker från biblioteket, typ jämnt:-), och en del (faktaböcker) bara bläddra jag igenom och läser kanske ett kapitel eller så som jag är intresserad av och då kommer de inte med i bloggen.

Snöfrid sa...

Jag har recenserat en bok utan att ha läst klart den, det går bra om man har läst tillräckligt mycket för att ha ett bra hum om vad den handlar om osv. Skulle ju inte recensera en bok om jag t.ex. bara läst ett par sidor.
Om anledningen är att man helt enkelt inte gillar boken, kanske känns den bara tråkig och intetsägande för en själv, då tycker jag att det är okej att skriva en kort recension där man framhåller detta.
Men det är nog ganska olika hur man som läsare ser på det. Lät det där vettigt? :)

Boklusen sa...

Jag tycker absolut att man ska skriva om boken även om man inte har läst klart den. Det är som sagt för sin egen skull man skriver, för sitt eget kom ihåg, samtidigt som det är intressant för oss andra också att läsa om man är ute efter boktips. Bara man är tydlig med att skriva att man valt att inte läsa ut boken.

Lisa H sa...

Jag tycker absolut att du ska skriva även om de böcker du påbörjar men inte läser ut! Som du själv skriver, det här är ju din läsedagbok, och då är det ju inte alls konstigt om du noterar även de böcker du lagt åt sidan. Och vem vet, du kanske plockar upp den senare?! :)

Jag tror att jag oftast skriver något litet i bloggen om de böcker jag plockar upp men lägger åt sidan. Tycker över huvud taget om att skriva om min läsning. Ge en delrapport om hur det går, hur det känns, vad jag tycker om eller inte tycker om boken under tiden jag läser etc. (tycker också mycket om att läsa om andras läsning!) Är däremot lite sämre på att skriva regelrätta recensioner och analysera och jämföra med andra böcker och allt vad man nu kan tänkas "ska" göra. :P

Oj. Nu blev det en lång kommentar. Men kort sagt, skriv vad du vill! Det är din blogg! Och vi gillar den! :D

franziengland sa...

Tycker de andra ovan sammanfattat väl vad jag också tycker. Skriv absolut om boken även om du inte läst ut den, men redovisa att så är fallet. Solklart. TÄNK annars om du får hjärnsläpp och glömmer bort att du försökt läsa den förut och riskerar att börja om i den dåliga boken ;) . Nej, pränta ned dina tankar bara!
Jag har skickat ett mail till dig, hoppas att du fått det.

Vicky sa...

Om jag känner att jag har något att säga om en bok som jag inte läst ut så skulle jag självklart skriva om den på bloggen - men givetvis klart framhäva att jag inte läst klart den!

Ylva sa...

Det är klart man får recensera en bok man inte läst klart, särskilt om du som du säger tydligt talar om det. Att inte ha läst ut en bok för att den är för dålig är en tydlig recension i sig...