fredag 3 december 2010

Dagens fundering- Baka julkakor

När jag bakar julkakor vill jag gärna pröva ett par nya recept, men ändå ha ett par sorter som vi alltid brukar ha. Hos oss gjorde mamma alltid bland annat medaljonger och anisbröd (eller kusar som de kallades hemma hos oss). Pepparkakor och lussebullar fanns naturligtvis också. Så dessa måste bara finnas bland mina julkakor också. Min mamma bjöd alltid på minst 7 olika sorters julkakor. Jag älskar att sitta och leta recept på nya julkakor i olika böcker! Det är en del av julkänslan. Hur gör ni? Bakar ni alltid samma julkakor? Bakar ni några nya sorter? Bakar ni bara nya sorter? Eller bakar ni inga julkakor alls?

9 kommentarer:

BokMamma sa...

Vi har som tradition att baka Lussebullar men så mycket mer bakar vi nog inte..

Hanneles jul-paradis sa...

Anisbröd är ju så gott, jag fuskar och köper färdigt, från alla länder :)

Boklusen sa...

Just vid jul är valet av kakor svårt. Man vill så gärna ha de här traditionella samtidigt som man vill prova lite nytt också. Det blir nog en blandning hos oss. När jag och dottern pratade om vilka kakor som skulle bakas till jul var hon väldigt traditionell, så vi får väl se vartåt det barkar... Gott är det i allafall!

franziengland sa...

Vi gör nog mer sju sorters julgodis, än sju sorters kakor... är lite bortskämda med att komma till mamma och där finns ALLA kakorna. Lussekatter, hemgjorda pepparkakor och STRUVOR. SÅ gott!

My Myself and I sa...

Jag hatar att baka ... Men som den goda modern jag är så bakar jag lussekatter med dottern varje år :)

Anonym sa...

Pepparnötter är ett måste men med russin på istället för hasselnötter.

Boktokig sa...

BokMamma: Lussebullar är gott! Och det luktar underbart juligt!

Hanneles jul-paradis: Jättekul att inspireras av andra länder!

Boklusen: Vilka är era favoriter?

Fanziengland: Vad gör ni för julgodis?

My Myself and I: Alla kan inte gilla att baka. Men gulligt av dig att baka med dottern i alal fall!

Anonym: Vad lustigt! Pepparnötter pratade jag om med eleverna igår.

Anonym sa...

När barnen var små bakade jag alltid pepparkaor med dem, vi gjorde t.o.m pepparkakshus någon gång. Jag har alltid bakat lussekatter men förra året tyckte jag att priset på saffran var hutlöst, det skulle ha blivit väldigt dyra bullar eftersom jag gärna vill ha mycket saffran i degen. Det blev billigare att köpa en saffranslängd och jag tror jag gör likadant i år. Bakar istället några mjuka pepparkakor.

Boktokig sa...

luttradbibbla: Jag hade inte tänkt baka saffransbullar men efter ha köpt två olika sorter som inte smakade saffran alls, så gav jag upp och gjorde riktiga saffransbullar!!!