söndag 21 november 2010

A non smoking generation

Jag var idag på en informationsträff med A non smoking generation. Det var en träff med andra bloggare och två från A non smoking generation. Det var mycket intressant. Vi både diskuterade och fick lite fakta. Vi fick se en dokumentärfilm om tobaksodlare (som hade gett mig fruktansvärt dåligt samvete om jag hade rökt).

När jag såg vilka gifter som finns i cigaretter (Aceton, cyanid, kadmium, glykol, ammoniak mfl) så kände jag mig lättad över att jag aldrig rökt. Jag är så glad att det faktiskt var A non smoking generations kampanj i slutet av 80-talet som gjorde att det var inte det minsta coolt på vår skola att röka. Så jag utsattes aldrig för något grupptryck.

Så kan man ju ifrågasätta de fula knep som tobaksbolagen använder för att locka unga att börja röka och snusa. Från att ha socker i cigaretterna så de inte ska smaka så illa samt mentol (bedövar strupen) så det ska vara lättare att dra ner röken i lungorna utan att hosta till att tillverka snusdosor som såg ut som puckar och använda hockeylandslaget som man visste var förebilder för unga killar på 60-talet så de unga killarna skulle börja. Men nej, det var inte bara då. Nu är man ute efter tjejerna och gör både cigarettpaket och snusdosor som ska likna sminkprodukter. Är inte det fult så säg!!! Så har vi ju all produktplacering i filmer och på foton med ungdomars förebilder.

Jag tycker A Non Smoking Generation gör ett jättebra jobb som försöker förhindra att ungdomar börjar röka! Man önskar bara att de hade mer pengar att röra sig med så de kunde nå ut till fler ungdomar. De har ju inte de miljarder som tobaksindustrin rör sig med! Jag hoppas i alla fall innerligt att mina två små tjejer lyckas stå emot så de inte börjar röka. För vilken mamma vill att ens barn ska röka?

3 kommentarer:

franziengland sa...

Enig. A Non Smoking Generation behövs och gör ett toppenjobb! När jag gick i skolan fick två i varje klass i hela kommunen åka på ANT-läger (Alkohol, Narkotika, Tobak) och så när man kom hem fick man hålla föredrag i klasserna på sin egen skola. Jättkul och förhoppningsvis gjorde det någon nytta.
Dina tjejer är ju så unga än. Jag hoppas också att mina som är lite äldre ska stå emot. Än så länge verkar det vara lugnt. På den internationella skolan finns det nog inte en enda elev som röker. De är hårt hållna :) . Regler för färgat hår (bara naturliga färger), vilka kläder de får ha (ingen navel får synas) mm mm. Väldigt osvenskt.

Boktokig sa...

Ja, vi får hoppas att de står emot! Men man kan ju inte göra deras val åt dem, man får bara hoppas att det man gett dem gör att de gör bra val när det verkligen gäller. Vad tycker dina tjejer om de hårda regler som är på er skola?

Pockethexan sa...

Vilken snygg nacke...
Men jag tycker att de var orättvist gjort av Skugge&Co när de la ut bilderna från eventet för de klippte lite väl mycket när de skulle visa hur trevligt vi hade det, hm jag försvann liksom, vill de inte ha med "krymplingar" i solstolar?!
Jag är van! fast sonen fick ju vara med men han är kanske lite svår att missa som man ser i din bild!

Kramis o så ses vi väl vid nästa är det den 15/12?