fredag 26 november 2010

Dagens fundering - Pippi

Pippi Långstrump blir 65 år idag. Det vill säga att det var 65 år sedan som första boken om henne kom ut. Jag funderade på min relation till Pippi. Jag tyckte att hon var en rolig tjej och hittade på så mycket skoj. Men allra bäst tyckte jag att hon var så snäll med sina vänner! Så tyckte jag det var så fantastiskt med en kappsäck full med pengar! Jag mötte Pippi först i form av film.

Jag har hört om vänners barn som hittat på massor med tokigheter efter att ha sett Pippi. Men vi har varit förskonade än så länge. Hur som helst är det härliga böcker!

Vad har du för relation till Pippi? Såg du filmen först eller hörde/läste du boken?

6 kommentarer:

franziengland sa...

Oj, jag minns verkligen inte. Jag har nog blivit väldigt gammal :) . Jag har alltid gillat Pippi och minns filmerna bättre än böckerna, men vet inte hur jag mötte henne först eller om jag verkligen läst alla böcker om henne. Några kanske jag bara har läst för barnen...
Kanske är det de 550 chokladbollarna som gör att det snurrar i huvudet, ha ha.
Hoppas att du känner dig lite gladare idag och att alla varit riktigt snälla mot dig! Trevlig helg!

Karin sa...

Böckerna! Min mormor (jag märker nu att jag refererar till min mormor för andra gången på 2 dagar på din blogg - intressant) vägrade först att köpa och läsa dem för min mor och moster för Pippi var så oförskämd och ett dåligt föredöme! Jag läser gärna Pippi för mina barn och gillar filmerna (ja, inte de tecknade förstås!) Vår yngsta lyssnar på en del gamla band med Pippi men jag är lite skeptisk när hon kommer till det där med Negerkung. Men böckerna speglar väl sin tid. Jag retar mig bara lite på de präktiga Tommy och Annika.

klok som en bok sa...

Jag kom i kontakt med böckerna först men var aldrig speciellt förtjust i Pippi när jag var liten. Tyckte synd om henne för att hon bodde ensam i sitt hus utan pappa och med en död mamma. Men min dotter älskar Pippi och det verkar som hon är väldigt populär hos dagens barn. Vet inte hur mycket det är en effekt av lyckad marknadsföring dock!? Det finns ju en hel uppsjö av pippikläder, dockor, leksaksservice, pussel, spel och alla andra prylar man kan tänka sig.

Kan ju tillägga att jag gillat henne mer nu som vuxen än när jag var liten:-)

Marias stickning och läsning sa...

Mina 50-talsböcker står välbevarade i bokhyllan. Har nyligen läst om dem inför ett seminarium om barnlitteratur med fokus på Pippiforskning i litteraturvetenskap. Blev jätteförvånad över vad roliga böckerna är. Synd att böckerna (alltså kapitelböckerna) försvunnit i den allmänna Pippihysterin.

Bokbrus sa...

Jag läste böckerna före jag såg filmerna. Sedan hade jag ljudspåret till "Pippi på rymmen" på kassetband. Så Pippi tog jag in genom alla upptänkliga medier. :-)

Boktokig sa...

franziengland: Jag förstår verkligen att det snurrar! kan du se något annat framför dig än chokladbollar?

Karin: Ja, det där med negerkung är knepigt. Jag funderade faktiskt på det här i veckan när jag höll på att välja text till eleverna.

kloksomenbok: Det låter som du var en väldigt empatisk flicka som barn. Jag reflekterade inte över det som barn, men som vuxen har jag gjort det!

Marias stickning och läsning: Vad härligt att du har kvar dem!

Bokbrus: Härligt!