onsdag 17 november 2010

Dagens fundering - Hur många på en och samma gång?

Hur många böcker kan man läsa på en och samma gång? Ibland har jag flera böcker på gång. Det kan vara att jag har en på toa som jag läser och så har jag en annan vid tv:n och så en i sovrummet. Så börjar jag på en ny när vi tar bilen någonstans och så får jag hem en ny bok som jag bara måste läsa. Jag har oftast inga problem med att läsa flera böcker på samma gång, men det finns säkert någon gräns för hur många jag kan hålla på att läsa på samma gång innan jag blandar ihop dem. Så kräver det ju att de inte är lika varandra. Det brukar det av någon aledning inte bli. Jag önskar jag kunde säga att det är jag som tänkt till, men det är bara slumppen. Just nu håller jag på att läsa 5 stycken böcker och så boken SVJ av Roald Dahl för eleverna och Mera Sandvargen för stora dottern.


Hur många håller du på och läser? Vad är din gräns? Hur fungerar du?

21 kommentarer:

klok som en bok sa...

Bra fråga, du bara spottar ur dig intressanta bok och läsrelaterade frågor:-)! Jag läser nog oftast bara en i taget, men när jag pluggade kunde de bli flera olika faktaböcker och kanske någon skönlitterär samtidigt. Nu blir det oftast bara en eller så håller jag på med flera men då är det en, två,tre som "vilar" och som jag eventuellt ska fortsätta med eller ej.

Jen sa...

haha kan läsa max en i taget x)

Amy sa...

Jag kan inte läsa fler böcker samtidigt, inte ens två. Och det vill jag nog inte heller. Jag vill vara i den berättelsen jag läser för tillfället, det händer ibland att jag tom drömmer om karaktärerna. :)
Så en bok i taget är min devis. ;-)

Kerstin sa...

Jag läser oftast 3 st samtidigt. Jag har en pocket i väskan, och ofta en skönlitterär och en faktabok på nattduksbordet. Högläsningsbok för barnen är därutöver. Jag har inga problem att ha flera böcker på gång, så länge det skiljer sig åt från varandra. För ett tag sedan läste jag två deckare samtidigt. De utspelade sig i olika länder, men i båda fallen var det barn och ungdomar som var mördare så då hade jag liet svårt att hålla isär dom.
//Kerstin

Yohanna sa...

Jag tror du passar perfekt för min skrivartävling! Om du älskar böcker så kan du tävla om 500kr genom att skriva en kort recension! :) VÄLKOMMEN!!

Emma-Johanna sa...

Hehe jag är lika dan. En bok på varje ställe, och när jag beställt nya böcker så vill jag förstås påbörja dem när jag får hem dem...enda nackdelen är väl att det tar sådan tid innan något blir utläst :)

...med näsan i en bok... sa...

Jag är värdelös på att parallell läsa, orkar max med en bok i taget, annars blir jag splittrad. Studielitteratur är ett undantag...

Caroline sa...

Jag har tre på gång för tillfället, men oftast är det en som gäller. Tycker det räcker med det egentligen, men ibland kanske man har lånat en bok som det är kort lånetid på och då MÅSTE man ju läsa den även om man redan håller på med en annan... :-)

klok som en bok sa...

Haha, insåg att jag nog läser mer än en i taget utan att den andra får "vila". Till exempel som idag när jag var på bibblan och lånade hem en ny hög böcker kunde jag inte låta bli att börja läsa i en av de nya:-) Jag håller på med hundraåringen men den är inte vilande utan jag ska läsa ut den. Bättre än jag hade förväntat mig faktiskt, vill se vad som ska hända. Men med tanke på hans höga ålder ligger väl döden nära till hands... Men max två böcker åt gången tror jag, och då är det en fakta och en skönlitterär.

Boktokig sa...

Tack, tack för alla kommentarer!
Vad intressant att läsa om hur olika det är!

Ingrid sa...

Är äntligen klar med Malins projekt. Trots att klockan är mycket var hon positiv hela vägen. Strongt.
Jag tycker också det är väldigt intressant att läsa om hur olika vi läser. Själv läser jag nästan ingen skönlitteratur i böcker längre utan det är CD-skivor som går när jag kör bil, stryker, diskar etc. Har alltid någon "riktig" bok igång, men för det mesta läser jag facktidningar/tidskrifter, så boken drar ut på tiden.
Tycker egentligen att jag borde läsa en bok i taget, men ofta kan det blir flera om inte den jag håller på med är i närheten. Dessutom har jag förstås igång böcker för barnen samtidigt. Tycker egentligen inte att det är svårt att hålla isär dem då jag läser dem, men märker att de efteråt kan flyta ihop när jag tänker tillbaka.

Annika sa...

Jag har oftast minst två men max fyra böcker på gång samtidigt. Det fungerar alldeles utmärkt :-)

Karin sa...

Jag har oftast 2 på nattdukbordet och då brukar det vara en som är så bra att jag vill läsa max ett kapitel per kväll för att dra ut på nöjet, och sen brukar jag ha en pocketdeckare som jag får läsa hur mycket som helst av. Dessutom har jag alltid en hörbok som jag bara får lyssna till när jag cyklar för att göra det roligare att cykla de 8 kilometrarna till jobbet. Och så läser jag högt för 6-åringen varje kväll...

*malin* sa...

Jag kan ha flera olika böcker på g samtidigt. Jag behöver olika böcker beroende på min sinnesstämning för stunden. Spännande ibland, lättläst om jag är trött, roande om jag vill piggas upp o.s.v. Om jag läser lite mer "seriös" litteratur är det inte alltid jag har ork och då kan en lite lättare komma emellan ett tag. Men när man hittar en bok som verkligen tar tag i en och som man har svårt att släppa, då är det bara den som gäller tills den är utläst.

Något maxantal har jag inte, men jag märker att då jag har kanske 5-6 böcker på g samtidigt är det oftast så att ingen av dem är sådär riktigt bra egentligen. 2-3 är nog lagom annars.

Karin Berg/enbokcirkelföralla sa...

Jag läser flera på engång. Alltid. varför vet jag inte. Kanske för att jag vill hinna med så mycket som möjligt.

Emmas Bokhylla sa...

Nar jag var yngre sa var jag stenhard - en bok at gangen och de skulle lasas ut, vare sig den var bra eller inte, tills den var klart. Punkt slut.
Nu ar jag mer avslappnad (lojare?) och har flera pa gang samtidigt, tappar jag lusten sa lamnar jag en bok tillfalligt och aterkommer nar jag kanner for det. Men en sisadar 5 ar val lagom? En i handvaskan, en fackbok, tva som "vilar'och sa en som man faktiskt laser aktivt?

Ylva sa...

Egentligen vill jag läsa en bok i taget, men det funkar inte alltid. Att man läser olika slags böcker är väl just så det blir när man läser vid olika tillfällen, som du säger en på toa, en i sängen, en i bilen, en på semestern... Just nu läser jag Garp och hans värld, som är tjock, och Stilla dagar i Mixing Part som är desto lättare och som jag tar när jag bara hinner läsa några sidor. Och för ännu lättare läsning har jag en Damernas värld, till exempel när maken tittar på TV och jag vill vara i samma rum.

Boktokig sa...

Ylva: Ja, det är bra att ha lite lättare litteratur att ta till!

Emmas Bokhylla: För mig har det också förändrats från när jag var yngre!

Karin Berg: Ja, det kan nog ha ett finger med i spelet!

*malin*: Det kan också vara en anledning även för mig!

Boktokig sa...

Karin: Du har många böcker på gång samtidigt även du! Trevligt! :)

Annika: Vad bra! :)

Ingrid: Det är mysigt att lyssna på CD-böcker. Tyvärr blir det för sällan för mig!

Lisa H sa...

Oftast läser jag bara en i taget, men ibland sticker jag emellan med ytterligare en. Som nu när jag håller på med mastodont-Sugar, då har jag "pausat" med en annan, kortare och mer lättsmält bok :)

Boktokig sa...

Lisa H: Där tog du upp något som jag inte tänkt på, men det stämmer på mig!