lördag 20 februari 2010

Dagens fundering - Ritualer kring läsande

Jag har upptäckt att jag har en liten läsritual när jag ska läsa, speciellt när jag ska påbörja en ny bok. Jag gör en kopp te, gärna rött te och ibland grönt te. Sedan tar jag boken och tekoppen och går till soffan. Där buffar jag upp kuddarna och sätter mig bekvämt till rätta. Först tittar jag en kort stund på framsidan och så vänder jag boken för att slå upp den, men innan jag öppnar boken så stannar jag upp en stund och njuter av att ha en oläst bok framför mig. Sedan öppnar jag boken, tar tekoppen och försvinner in i bokens värld. Så ser min ritual ut när jag ska börja läsa en ny bok.

Har du någon läsritual? Hur ser i så fall din ritual ut?

9 kommentarer:

Lotta - hyllan sa...

Jag har en enda ritual... jag öppnar den och sniffar lite.. aahhhh vad jag älskar lukten av en alldeles splitterny bok.
(Om jag läser en begagnad bok så luktar jag däremot inte...)

Kerstin - En bokmals liv och leverne sa...

Jag har faktiskt ungefär samma ritual som du - speciellt om det är en bok av en favoritförfattare eller en bok jag väntat väldigt länge på att läsa. Det är verkligen en njutning att ha en oläst bok framför sig!

Veronika sa...

Jag har nog ingen särskild ritual innan jag börjar läsa. Förutom de där sekunderna av tystnad och lugn precis innan man börjar äventyret. Den stunden finns det inget som slår.

boksnoken sa...

Jag har faktiskt aldrig tänkt på att jag har en ritual, men nu när jag läser ditt inlägg så inser jag att jag ju faktiskt har det! Jag öppnar boken och luktar i den. Sen kollar jag hur många sidor den har, läser baksidestexten, och sen börjar jag läsa.

Rondine sa...

Kanske ingen speciell ritual..
Men, gärna en kopp kaffe till.
Och visst, nosa i boken om den är ny. Titta på försättsblad och se om det finns fler titlar, ifall jag inte känner till författaren sen tidigare.
Viktigast av allt, är dock att få vara ostörd!!!
Läser helst i sängen, fast på dagtid (helg) och kan ibland bli galen på dottern, tonårig, som måste komma in och prata just då.

Malin sa...

Du har fått en utmärkelse av mig... Gå in på min blogg och kolla.

Boklusen sa...

Jag har ingen ritual, men skulle det vara någon så skulle det nog vara att äta choklad samtidigt... Jag älskar choklad, men tyvärr kan man ju inte äta det varje gång man läser...

Ylva sa...

Jag lägger mig i soffan med två kuddar, tänder lampan, läser baksidan, kollar hur många sidor det är (jag har någon konstig grej för mig så att jag vill veta när jag läst exakt halva boken), kollar framsidan och slår upp boken.

Boktokig Eva Boström sa...

Ttack för att ni delar med er av era ritialer. Det är så spännande att läsa om hur andra gör!